Енергетичний менеджмент це – система управління, спрямована на забезпечення раціонального використання споживачами ПЕР.

Система включає в себе організаційну структуру, ресурси для формування, впровадження, досягнення цілей енергозберігаючої політики на об’єктах бюджетної сфери.  Це комплекс дій, спрямований на ефективне використання енергоносіїв – природний газ, альтернативне паливо, вода, електрична енергія – з метою отримання максимальної користі та зниження зайвих витрат.

З 01 вересня 2016 року в Україні введено серію стандартів ІSO50001, який є практичним інструментом, що дозволяє постійно знижувати споживання енергії, скорочувати навантаження на навколишнє середовище, отримувати фінансові та конкурентні переваги. Мета стандарту – дати нам можливість створення систем і процесів, необхідних для поліпшення енергетичних параметрів, в тому числі енергетичної ефективності і інтенсивності.

Позитивний досвід у сфері енергоменеджменту має низка європейських міст: Штутгарт та Франкфурт у Німеччині, Лінц та Зальцбург в Австрії, Париж та Ліон у Франції, Верона та Модена в Італії, Барселона в Іспанії, Салоніки у Греції, Стокгольм у Швеції. В Україні стандарти ISO 50001 «Системи енергоменеджменту»  впроваджені у Черкаській, Львівській, Івано-Франківській, Рівненській областях, у м.Києві, м. Камянець-Подільському, м. Долина, що дає змогу їм  забезпечити річне зниження витрат на паливно-енергетичні ресурси (ПЕР) близько 10–15%.

 

Основні функції СЕнМ:

  1. Забезпечення ефективного управління енерговикористанням, через інструменти: планування – організація – координування –  ОБЛІК –  КОНТРОЛЬ.
  2. Формування «енергозберігаючого» світогляду.

Основні заходи енергоменеджменту:

збір та аналіз інформації про джерела та напрями використання енергетичних ресурсів, моніторинг енергоспоживання,

розробка енергетичних бюджетів, аналіз існуючих показників як основи складання нових бюджетів,

розробка енергетичної політики, розробка та впровадження енергозберігаючих заходів.

Етапи з яких складається система енергетичного менеджменту:

  1. Розробка політики енергозбереження та програми впровадження СЕнМ.
  2. Формування служби енергоменеджменту.
  3. Впровадження комплексу енергетичного моніторингу.
  4. Створення комплексу внутрішніх стандартів, що регламентують функціонування СЕнМ.
  5. Навчання персоналу у сфері енергозбереження.
  6. Проведення аудиту СЕнМ.

З метою постійного контролю споживання і витрат енергетичних ресурсів та прийняття  на місцях управлінських рішень щодо їх ефективного використання, в усіх райдержадміністраціях та міськвиконкомах (міст обласного значення), впроваджено систему енергетичного  менеджменту за стандартами ISO 50001. Сформована команда із 78 фахівців (енергоменеджерів), які централізовано пройшли навчання у Національному технічному університеті України «КПІ» ім. Сікорського та отримали свідоцтво державного зразка.

Для підвищення рівня знань та навичок у сфері енергоощадності та управління системою енергоменеджменту проводяться семінари, форуми та конференції для енергоменеджерів та ОСББ.